Bodø Radio og Kringkastingsmuseum
Hyggelig besøk fra Bodø kommunes kulturavdeling.
Vi ser frem til fortsatt godt samarbeid
Radioentusiaster og medlemmer i telepensjonistene Bodø/Salten på omvisning i kommunikasjonsbunker L484.
NRK på besøk hos Bodø Radio og Kringkastingsmuseum
1906 ble den trådløse forbindelsen med Telefunken-apparatur fra Sørvågen til Røst åpnet - Nord-Europas første sivile radiotelegraf (gnisttelegraf).
Vi fikk hjelp til å teste det gamle nødaggregatet fra 1959....
........ og det virket!
"Radiosamlere med store planer".
Reportasje fra Løp i avisa nordland 21.mars 2010. Se mer...
Pianistinden Petra Henriksen og operettesangerinden Blanche Mauclair med mikrofonen mellom seg, i Kringkastingsselskapet A/S i 1925.
100 år med kringkasting i Norge
I november 1924 ga den norske regjeringen konsesjon til det private Kringkastingsselskapet. De startet med sendestasjoner i Oslo, men etablerte seg etter hvert i blant annet Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad og Hamar. Disse senderstasjonene sendte i stor grad Oslos stoff videre, men anvendte seg også av muligheten til å sende lokalt stoff.
Programmene inneholdt nyheter, musikk, underholdning og barnetime.
Sendingene kunne høres helt opp til Tromsø, dersom forholdene var gode.
Den offisielle åpning av kringkasting i Norge gikk på luften 29. april 1925. Sendingene ble finansiert av reklame og en lytteravgift – lisens – på 20 kroner i året, samt en engangsavgift ved kjøp av radioapparat.
Her et lite klipp fra sendingen:………
I 1933 ble Kringkastingsselskapet en del av NRK, som ble gitt enerett til kringkastingen.
I NRK sitt «Arkivgull" finner du opptak som omhandler de første kringkastingsårene.
Lytt og nyt her!
Helt fra starten var kulturen viktig å formidle
Fra et av Kringkastingsselskapets kontrollrom
Programsjef Gustav Berg-Jæger (1925).
Miikrofonen var produsert av Marconi, og var montert i et «stativ» av tre. Selve mikrofonen veide nesten 12 kg! Mikrofonen hviler på et tykt bånd av bløt gummimasse for å beskytte mot støt og vibrasjoner.
Oslo radioorkester i 1925, det første radioorkesteret. Det besto av Jolly Kramer-Johansen, Leif Rustad, Joseph Hansen, Belle Rosenblad og Trygve Christiansen.
Kanskje var dette forløperen til dagens Kringkastingsorkester - KORK ?
Hyggelig besøk fra Bodø kommunes kulturavdeling.
Rådgiverne Hege Ness Grøtterud og Vegar Kaasen Engen tok turen innom Bodø Radio og Kringkastingsmuseum torsdag 12. mars. Vegar er nå vår kontaktperson hos Bodø Kommune.
Gjestene fikk en kort omvisning og ble samtidig informert om bygningsmessige utfordringer.
Begge representantene fra kulturkontoret kunne tenke seg å benytte våre lokaler til enkelte avdelingsmøte og samtidige omvisning på museet. Dette oppfattes som et positivt innspill fra vår side, og noe som vil styrke samarbeidet mellom Bodø Kommune og Bodø Radio og Kringkastingsmuseum.
Vi ser frem til et noe tettere samarbeid med kulturkontoret!
Telemirakelet i Lofoten!
I 1906 ble det opprettet radioforbindelse mellom Røst og Sørvågen i Lofoten.
Etter lang tids forberedelse og bygging av høye master sendte Telegrafbestyrer Øwre i Sørvågen melding til mottageren på Røst 1. mai 1906. Morsesignalet gikk gjennom luften.
I programmet «Det umulige landet» har NRK et klipp som godt beskriver viktigheten av radiosignaler til hjelp på land og hav. Og om viktigheten av at sjømenn og fiskere lærer seg å bruke hjelpemidlene.
I 1908 åpnet Sørvågen radio som den første nordeuropeiske kyststasjon for offentlig korrespondanse. Etter hvert ble det i regi av Televerket opprettet mange telefoni-og telegrafistasjoner langs kysten. Reportasjen viser med all tydelighet viktigheten av å ha en godt utbygd kystradiotjeneste som en viktig brikke i norsk redningstjeneste. Dette kommer tydelig frem i reportasjen og som delvis kan gjenspeiles i vårt museum.
Stasjonens nødaggregatet fungerer!
Siden vi startet bygginga av museet i år 2000 er det særlig en funksjon som ikke har blitt særlig påaktet, nemlig stasjonens nødaggregat. Ingen av oss ”ildsjeler” har/hadde særlige kunnskaper om maskinen og den så heller noe miserabel ut. Men den 20.11.18 fikk vi besøk av vår tidligere kollega i Telenor, Maskinsjef Marvin Johansen, som mente det måtte gå an å få start på maskinen. Har vi startstrøm? Har vi diesel? Jo det hadde vi, og så var vi i gang. Det ble fylt diesel på tanken, tilkoblingsrør tettet og startkabler og batteri kom på plass. Etter hvert fikk vi glødning på motoren og gjorde et startforsøk, men det gikk ikke. Marvin mente at det kom ikke diesel frem. Ny kontroll på tanken og koblingen. Mer pumping på den manuelle dieselpumpen og Marvin følte at nå var diesel kommet frem. Etter nok et startforsøk startet ”trollet” og det var bare ”godlyd” å høre etter at Marvin fikk løs en hendel slik at turtallet lot seg regulere. Vi vet ikke nøyaktig, men aggregatet har neppe vært i gang siden før 1999. Dette ble en milepel i stasjonens historie takket være stor innsats fra Marvin som vil bidra videre med renovering av nødaggregatet og så vil vi lete etter en eventuell maskinlogg for nærmere tidfesting.
Faktaboks nødaggregat
Type D2NL KW 16 KVA 20 nr 101865
230v 50AMP 50 Perioder
Maskinen er radiostøybeskyttet
Strüver Hamburg Deutz Diesel
Aggregat: Trifidra Werknummer 24252
Antribes-motor Bauart A2L Werksnummer 2461548/49
Importør: William Knudsen a/s Maskinforretning Oslo
Etter invitasjon fra Bodø Krigshistoriske Museum v/Thomas Lillevoll tok noen telepensjonister fra Bodø/Salten turen til Jentofthaugen i Bodø 16. november 2017. Her finnes nemlig STP.21 – «Föhrenhugel».
Ved dette støttepunktet (STP) ble det i 1943 bygget en radiobunker av type L484. Dette var Luftwaffe sin radiosendestasjon i forbindelse med flyplassen.
Typebetegnelsen er L484 – «Unterstand für Funksendestelle», altså en radio/ kommunikasjonsbunker.
Bunkeren som er den største i Bodøområdet og ble bygget i 1943 har vegger og tak av 2 meter tykk stålbetong. Radiorommet har hele 2,5 meter tykke vegger.Det gikk med hele 1300 m3 betong til støpingen!
Krigshistorisk forening Bodø har overtatt bruken av bunkeren og har gjort en imponerende innsats for å sette den i stand og gjort den til en del av Bodø Krigshistoriske Museum.
Thomas Lillevold har sammen med andre medlemmer i Bodø Krigshistoriske forening lagt ned en formidabel innsats i restaurering av radiobunkeren under Jentoftshaugen. Han har også publisert omfattende dokumentasjon fra restaureringsprosjektet på internett.
Thomas ga de besøkende (som i hovedsak kom fra Bodø Radio og Kringkastingsmuseum, Løp) en meget interessant og fyldig orientering om etablering av bunkeren. Han viste bilder fra krigens dager og fra restaurering av anlegget. Etter omvisning i bunkeren ble de besøkende overlevert et minekart over kringkastingssenderen på Løp.
Denne gjengen av telepensjonister fra Bodø/Salten deltok ved besøket .
Fra venstre: Arne Jan Knudsen, Eivind Valberg, Arne Nystad, Arne Kjell Dahlmo, Gunnar Lillevoll og Håkon Rindal
Nrk’s reporter Harald Krogtoft har vært på besøk i lokalene til Bodø Radio og Kringkastingsmuseum. Resultatet endte i en reportasje som ble sendt i 1840 sendingen på NRK Nordland 26.juni.
Klikk her for å se sendingen fra NRK Nordland.
Bilder
Bodø Radio og Kringkastingsmuseum
Besøkstider: Tirsdager 1000 – 1600.
Untatt tidsrommet medio juni - medio august.
For omvisning eller kontakt utenfor besøkstidene klikk her..
Bodø Radio og Kringkastingsmuseum ligger på Løp, ca 8 km nord for Bodø (mot Kjerringøy).
Kontakt: